Totegnac

French Bulldogs - Lagotto Romagnolos - BT Coonhounds

Menu

Ilustrator Wallace Robinson komentirao je 1915. poziciju SAD-a u Prvom svjetskom ratu slikom engleskog buldoga, njemačkog jazavčara, francu...

Francuski buldozi i politika


Ilustrator Wallace Robinson komentirao je 1915. poziciju SAD-a u Prvom svjetskom ratu slikom engleskog buldoga, njemačkog jazavčara, francuskog buldoga i ruskog hrta kojima američki bulterijer poručuje: Ja sam neutralan, ali ne bojim se ni jednog od njih. 

Kad su politika Georga Busha i rat u Iraku na početku 21. stoljeća stali stvarati antagonizam između Amerikanaca i Francuza, državljani SAD-a su doživljavali neugodnosti u pariškim restoranima, a na ulicama francuskih gradova su mladi okruživali grupe američkih turista, obasipajući ih pogrdama te uzvikujući uvrede na račun njihova tadašnjeg predsjednika. Na antiamerikanizam, pak, u Americi se reagiralo pozivom na bojkot francuskih sireva i vina... Kad je novim predsjednikom SAD-a postao Barack Obama, brzo su Francuzi dali do znanja kako, zapravo, nemaju ništa protiv američkog naroda, već im je smetala američka politika. Na pariškim se ulicama moglo svjedočiti pravoj obamaniji, pa se lik novoizabranog američkog predsjednika našao i na ogrlicama za kućne ljubimce, njihovim kaputićima, igračkama… 

Majica kojom francuski buldozi slave Obamu 


Tako je Esther Taieb 2008. pariškim ulicama prošetala svoju Carlu, ženku francuskog buldoga, i njezina prijatelja Oscara, američkog staforda, s prepoznatljivom ikonografijom novog lidera SAD-a. Esther je vlasnica trgovine za kućne ljubimce, a nakon Obamina izbora se pohvalila da je za samo mjesec dana prodala stotinu ogrlica s likom Baracka Obame! No, francuskih buldozi su i mnogo ranije korišteni u političke svrhe, a čak su bili i predmetnom pravog međunacionalnog sukoba! 

Oscar, američki staford, i Carla, ženka francuskog buldoga u Parizu

Esther Taieb slavi Obaminu pobjedu s francuskim buldogom i američkim stafordom


Kad su minijaturni buldozi uspravnih ušiju prvi put stigli na englesko tlo 1898. godine, u otočkim medijima su se pojavili ogorčeni komentari: “Mi, Englezi, uvijek smo osjećali posebno poštovanje prema buldogu, psu koji je naš nacionalni simbol. Zato sada moramo s gnušanjem odbiti ponižavajuću pasminu koja je stigla u našu zemlju, premda se naziva francuskim buldogom!” No, strasti su se brzo stišale, pa je francuski buldog, umjesto da produbljuje netrpeljivost Francuza in Engleza, već 1904. simbolizirao njihovo savezništvo. Tada su dvije zemlje sklopile čuveni Entente Cordiale, sporazum kojim su okončale dugogodišnje sukobe oko kolonija, ali i ugovorile temelje buduće vojne suradnje u Prvom svjetskom ratu. Britanska slikarica Fannie Moody (1861. - 1947.) tim je povodom naslikala portrete engleskog i francuskog buldoga, koji simboliziraju savezništvo dviju zemalja, a čini se kao da su prijeteći zagledani, kako je primijetio jedan likovni kritičar, “u njemačkog ovčara”...

Slika Entente Cordiale engleske slikarice Fannie Moody koja likovima francuskog i engleskog buldoga slavi istoimeni sporazum dviju zemalja iz 1904.


Sjedinjene Američke Države sve do travnja 1917. pokušavale su držati neutralnu poziciju u Prvom svjetskom ratu. Ilustrator Wallace Robinson komentirao je 1915. takvo držanje SAD-a uslikom engleskog buldoga, njemačkog jazavčara, francuskog buldoga i ruskog hrta, kojima američki bulterijer poručuje: Ja sam neutralan, ali ne bojim se ni jednog od njih.

1 komentar:

  1. Download the blackjack cheat-sheet (it's free) and print it or reserve it in your cell phone to keep it always with you if you play. Would you stand if your thecasinosource.com beginning hand was price 5 points? This game plays like solitaire however the motion is competitive and challenges your brain to maintain track of all of the cards. The Malta Gaming Authority, more generally known as as|often known as} the MGA, is a well-renowned iGaming regulator. The organization safeguards players' rights and goals maintain up} high standards in the industry.

    OdgovoriIzbriši